|
Які аналізи і обстеження краще робити по онкології?
|
|
| akhamsa | Дата: Середа, 05.11.2025, 15:54 | Повідомлення # 1 |
|
ДруЖбан
Група: СтанДарТ
Репутація: 0
Статус: !ПішоФФ!
| Хочу раз на рік перевірятись по онкології, щоб не пропустити нічого серйозного. Чула про мамографію, КТ, аналізи крові, але не зрозуміло, що реально має сенс робити щороку, а що можна рідше. Хочу скласти список обстежень, які реально допомагають вчасно виявити рак, підкажіть, з чого почати.
|
| |
| |
| Rennix | Дата: Середа, 05.11.2025, 15:56 | Повідомлення # 2 |
|
ТоЙ вО
| Я роблю щорічний огляд у гінеколога і загальний аналіз крові, це базово. Для грудей після 40 роблю мамографію щороку. Коло обстежень можна адаптувати під свій вік і ризики. Якщо є спадковість або куріння, додаю ще УЗД органів черевної порожнини і легень. Важливо не робити все підряд, а вибирати обґрунтовано.
|
| |
| |
| beketovalim | Дата: Середа, 05.11.2025, 15:57 | Повідомлення # 3 |
|
ТоЙ вО
| Додаю скринінг товстої кишки, починаючи з 45 років, або раніше, якщо є сімейна історія. Перевірка калу на приховану кров щорічно або колоноскопія кожні 10 років. Щодо легень, якщо куриш або великий стаж куріння, щорічна низькодозова КТ. Аналізи крові на онкомаркери без симптомів не роблю, бо це часто дає хибнопозитивні результати і непотрібний стрес. Важливо, щоб все погоджував лікар, тоді обстеження мають сенс.
|
| |
| |
| dorenyurist | Дата: Середа, 05.11.2025, 16:01 | Повідомлення # 4 |
|
ТоЙ вО
| Цитата akhamsa (  ) Хочу раз на рік перевірятись по онкології, щоб не пропустити нічого серйозного. Чула про мамографію, КТ, аналізи крові, але не зрозуміло, що реально має сенс робити щороку, а що можна рідше. Хочу скласти список обстежень, які реально допомагають вчасно виявити рак, підкажіть, з чого почати.
Особисто я роблю комплексний план раз на рік, загальний огляд у лікаря, гінекологічне обстеження і Pap-тест або HPV-тест за потреби, мамографію після 40 років, перевірку калу на приховану кров для колоректального раку, обговорюю з лікарем необхідність низькодозової КТ легень, якщо є ризики. Аналізи на всі онкомаркери без показань не роблю, бо вони рідко дають корисну інформацію і можуть вводити в оману. Про це можна більш детально дізнатись на сайті лікарні ізраїльської онкології, там є чіткі рекомендації по вибору щорічних обстежень і аналізів, щоб нічого не пропустити по онкології https://www.lissod.com.ua/ua/ Вимоги до плану такі, враховувати вік, фактори ризику, спадковість, узгоджувати з лікарем кожне обстеження і не робити зайвих тестів, концентруватися на перевірках з доказаною ефективністю, коригувати інтервали залежно від результатів минулого року, зберігати регулярність і записувати дати для контролю.
|
| |
| |