23:20
Багато відповідей на цікаві питання.


1. Чому при зустрічі люди тиснуть один одному руки?

Потиск рук – традиція, що триває сотні, якщо не тисячі років. Можливо, колись цей жест повинен був показувати, що людина не ховає в руці ніякої зброї. Таким чином, потиск рук став знаком довіри.

2. З якою швидкістю опускаються парашутисти?

Будь-який падаючий предмет прискорюватиметься, поки сила опору повітря не порівняється з силою гравітації. Для людини, що летить з висоти, ця рівновага наступає при швидкості близько 190 кілометрів на годину. Коли у парашутиста розкривається парашут, опір повітря сильно зростає і швидкість падає до 20 кілометрів на годину.

3. Чому ми тремтимо, коли замерзаємо?

Щоб знову зігрітися. Тремтіння викликається частими швидкими скороченнями м'язів тіла. Рух м'язів виробляє тепло – от чому вам жарко після зарядки. Саме тому тремтіння теж допомагає людині зігрітися.

4. Чому ми червоніємо?

Коли ви червонієте, ваші щоки рожевіють і ви відчуваєте, як до них підливає тепло. Чим більше ви прагнете зробити вигляд, що нічого не відбувається, тим гірше це у вас виходить. Люди червоніють тому, що крихітні судини під шкірою наповнюються кров'ю. Найчастіше причиною тому служать певні людські відчуття – сильне збентеження або сором. У людей, які часто вживають алкоголь або їдять багато гострої їжі, особа назавжди може залишитися багровою. Колись яскравий рум'янець вважався однією з головних ознак краси, і дівчата спеціально щипали собі щоки, щоб примусити їх порожевіти.

5. Чому під час хвороби піднімається температура?

Іноді, коли ви хворі, температура у вас піднімається вище звичайного (нормальна температура – 36,6°С або 98,6°F). Це стан ми звемо "жар", а провокується воно мікробами, які принесли у ваше тіло хворобу. Мікроби виробляють речовини, що впливають на ту частину мозку, яка контролює температуру тіла. Під їх дією мозок віддає наказ створити інші речовини, які зазвичай сигналізують організму про пониження навколишньої температури. Тіло відповідає на цей сигнал, і вам жарко.

6. Чому ми чхаємо?

Існують дуже багато різних вірусів простуди, щоб знайти проти них всіх вакцини Чоловік автоматично чхає, щоб звільнити ніс від того, що дратує його слизисту оболонку. Роздратування може бути викликане пилом або запаленням, яке починається від простуди або високої температури. Деякі люди чхають, коли дивляться на яскраве світло. Коли ми чхаємо, задня частина рота закривається мовою і дихання з силою виходить з носа. По повітрю розлітаються крапельки води, рухомі з швидкістю близько 150 кілометрів на годину. Мікроби простуди найчастіше передаються від людини до людини саме таким шляхом. Світовий рекорд по чханню поставила одна англійська дівчинка, яка чхала не зупиняючись 32 місяці підряд.

7. Чому ми позіхаємо?

Людина може позіхати від втоми, недосипання, відсутність свіжого повітря або просто від нудьги. Буває, що позіхати починаєш тільки від того, що бачиш, як позіхає поряд сусід. Перестати позіхати, так само як і чхати, людина не може із власної волі. При позіху рот широко відкривається, і людина спочатку робить глибокий вдих, а потім – сильний видих. Деякі люди думають, що, позіхаючи, ми виравляємо нашу мову.

8. З чого зроблені люди?

Як і все остальне в світі, людські тіла складаються з елементів – основних неподільних речовин. Найпоширеніші елементи тіла – це вуглець, водень, кисень і азот. Різні їх комбінації створюють вуглеводи, жири, білки і воду – речовини, створюючі тканини тіла. У організмі міститься також трохи кальцію і фосфор (у кістках і зубах), заліза (у крові і м'язах), хлора, натрію, калія, і невелика кількість інших елементів. Проте велика частина тіла (65 відсотків) складається з води. 

9. Скільки в тілі м'язів?

У людському тілі більше 600 м'язів, вагу яких складає більше 40 відсотків загальної ваги тіла.

10. Скільки їжі уміщається в шлунку?

Шлунок дорослої людини здатний утримати 0,9 літра їжі. Іноді, після особливо щільного обіду або вечері, він розтягується і тоді в нього поміщається більше.

11. Чому ми гикаємо?

Найчастіше люди гикають, якщо їдять дуже квапливо, проковтують дуже гарячу, або дуже холодну їжу, або п'ють сильно газовані напої. Гикавка починається, коли діафрагма (м'язова стінка між черевною порожниною і грудною кліткою) стискається в спазмі, примушуючи людину дуже швидко вдихати. Голосові зв'язки, що змикаються при цьому, чинять шум, що трохи нагадує кашель.

12. Що робити, щоб перестати гикати?

Є багато способів позбавлення від гикавки: одні пропонують налякати що гикає, інші – прикласти йому до спини лід. Швидше за все, кращими засобами є ті, які допомагають заспокоїти дихання: ви можете, наприклад, спробувати пити воду з дальнього краю стакана або видихати в паперовий (НЕ ПОЛІЕТИЛЕНОВИЙ) мішок.

13. Чому у нас буває відрижка?

Відрижка буває, коли газ або повітря виходять з шлунку через рот. Газ може скупчитися усередині людини після того, як той випив газовану воду або з'їв багато гострого. Деякі продукти (наприклад, огірки) теж іноді викликають відрижку. Причиною відрижки може стати і нетравлення шлунку. Разом з їжею лбдина іноді проковтує бульбашки повітря – від них теж може початися відрижка.

14. Чому кров червона?

Людська кров забарвлюється гемоглобіном – складним білком, що містить залізо. Гемоглобін складається з червоних кров'яних кліток, роль яких – доставляти кисень легенів до тканин. Проте не у всіх живих істот кров червоного кольору. У деяких безхребетних тварин (комах або павукоподібних, наприклад) – блакитна або зелена кров.

15. Чи правда, що якщо будеш їсти багато моркви, навчишся бачити в темноті?

Легенди про те, що морква допомагає розрізняти предмети в темноті, дуже поширені. Насправді в повній темноті жодна людина нічого не зможе побачити. Гострота нічного зору залежить від вітаміну А, який бере участь в хімічних реакціях світлочутливої сітківки, розташованої на задній стороні очного яблука. Вітамін А міститься в каротині, якого дійсно багато в моркві. Проте дуже велика кількість цього вітаміну може виявитися шкідливою для організму.

16. Чому у нас бувають судоми?

Судома – це м'язовий спазм, який іноді пов'язаний з перенапруженням під час фізичних вправ. М'яз стискається і, залишаючись якийсь час в такому положенні, заподіює людині сильний біль. Вважається, що спазм відбувається, якщо в м'язі накопичується молочна кислота. Ця кислота утворюється, коли кров не може доставити до м'яза потрібне їй для роботи кількість кисню. Спазм зазвичай проходить, якщо дати м'язу відпочити.
Переглядів: 16625 | Додав: Fl-Q | Рейтинг: 4.0/20
Всього коментарів: 5
26.03.2012
5. amfitamin [Матеріал]
Червоні тільця - це еритроцити. Лейкоцити - це білі тільця. І не гемоглобін складається з еритроцитів, а навпаки, в структуру еритроцитів входить гемоглобін

10.04.2009
4. Jabberopia [Матеріал]
Опять дома сидишь, бездельник?!!

12.01.2008
3. serG (Fl-Q) [Матеріал]
нє нє.. я лікарем не можу бути.. коли бачу багато крові, мені робиться хуйово.. на новий рік в тіпа були порізані вени, я стиснув йому руку шоб зупинити кров, і всю дорогу в лікарню втикав на ту кров шо єпашше... приїхали, я вийшов на двір і мені було якось погано.. але я тримався)) і вигріб)) biggrin

12.01.2008
2. Gika (AMON) [Матеріал]
серий smile іспит пo анатoміі людини здав smile ггг smile жарт smile цікавo ... навіть дуже все прoчитав smile дoбре щo ще тут читати нерoзучився smile карoче червoні тільця це лейкoцити якшo я непoмиляюся
іди на лікаря smile це я тoбі пoрадив а там сам вибирай

11.01.2008
1. Emi (Emi) [Матеріал]
иииииии................того там так багато.......

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]