14:12
Хто розумніший – чоловіки чи жінки


Британський учений розвіяв міф про те, що чоловіки розумніші за жінок. Професор Едріан Фернхем вважає, що жінки часто принижують свої інтелектуальні здібності, а чоловіки дуже переоцінюють свій розум без усяких на те підстав.


Феномен "чоловічої зарозумілості і жіночої скромності" був підтверджений під час 25 експериментів. Професорові вдалося з'ясувати, що чоловіки більш самовпевнені, а не кмітливі. Причому велика частина таких має середній або дуже слабкий розвиток. Водночас вельми кмітливі жінки часто давали невірні оцінки своєму IQ, зменшуючи свої здібності.

Невідповідності у визначенні свого IQ відповідають оцінкам відмінностей, що існують насправді, між результатами IQ-тестів у обох статей, які не перевищують 3-5 пунктів. Отже широко поширена думка про відмінності сірої речовини у чоловіків і жінок є звичайним забобоном.

Правда, вчений не заперечує, що в окремих аспектах інтелектуального розвитку відмінність між чоловіками і жінками все-таки існує. Наприклад, у чоловіків краще розвинене просторове мислення, що відповідає за орієнтацію в просторі і навичку роботи з цифрами.

Жінки добиваються успіху в емоційній сфері і мовному розвитку. Вони значно швидше оволодівають широким словарним запасом, краще читають і використовують складніші граматичні конструкції.

У свою чергу, шотландські психологи довели, що чоловіки одночасно розумніші і дурніші за жінок. Група дослідників з Единбурзького університету (що складається з одних чоловіків) виявила, що серед найрозвиненіших (в інтелектуальному сенсі) двох відсотків населення чоловіків вдвічі більше, ніж жінок. При цьому те ж саме дослідження показало, що і серед самих "недорозвинених" двох відсотків населення чоловіків також вдвічі більше, ніж жінок.

Дослідники стверджують, що їм вдалося виключити такі чинники, як освіту і виховання. Вони перевірили інтелектуальний рівень більш ніж у двох з половиною тисяч братів і сестер, піддавши їх тестам з інформатики, математики та англійської мови.

Чоловіки набрали максимальну і мінімальну кількість очок з усіх тестів, вони також краще впоралися з завданнями з інформатики й арифметики. Проте жінки отримали середні оцінки і виглядали кращими у мовних тестах.
Потрібно відзначити, що дослідження в області порівняння рівня інтелекту чоловіків і жінок на Заході несуть з собою відомий ризик. Так, два роки тому президент американського Гарвардського університету Лоуренс Саммерс був вимушений піти у відставку після того, як натякнув, що жінки від природи не схильні до наукових досліджень (у підсумку його на посту президента університету змінила жінка, 59-річна Дрю Джілпін Фауст, історик за освітою).

Як доказ Саммерс посилався на статистику, за якою жінки-професори в таких областях, як фізика, астрономія або математика, зустрічаються помітно рідше за чоловіків. Причина такої диспропорції, на думку Саммерса, ховається в тому, що жінки займаються дітьми і не можуть присвячувати науці по 80 годин на тиждень, як чоловіки, а також у різному природженому рівні здібностей. Схожі дані про цей розподіл були отримані й іншими науковими групами.

Переглядів: 3150 | Додав: Fl-Q | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
21.01.2008
2. Марта Марта Марта (Wonka)) [Матеріал]
smile хм...я читала, починаючи з останнього абзацу))взагалі то чоловіки більше схильні до природничих наук)))то ж видно, наприклад, в мене в класі...але то незавжди так...бо мені все таки набагато цікавіша та фізика і геометрія ніж українська)
а за то шо жінки недооцінюють свої здібності...так і є)якшо згадати колишні часи, то видно повну дискримінацію)зараз то не так...але гени діють)...але нічо...виправимось!

21.01.2008
1. DeaD_MaN (ZombiE) [Матеріал]
мда.... оце гон ппЦ... а ви шо про це думаєте?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]